
Czasy, gdy w kuchniach królowały kuchenki gazowe już dawno odeszły w zapomnienie - już od kilku lat ich miejsce z powodzeniem zajmują płyty indukcyjne, które nie tylko znacznie usprawniają cały proces przygotowywania posiłków, ale również prezentują się bardzo designersko. Jednak wbrew pozorom mają one również swoje słabe strony...
Fakt, że także w tak nowoczesnych rozwiązaniach jaką jest indukcja często zdarzają się usterki oraz awarie jedynie potwierdza tezę, że ideały nie istnieją również w przypadku sprzętów wyposażenia domowego. Z jakimi ewentualnymi awariami musimy się liczyć decydując się na zakup płyty indukcyjnej i na jakie rodzaje dzielimy wspomniane usterki? O pomoc w rozwiązaniu tej kwestii poprosiliśmy ekspertów z firmy elektrycznej Opal.
W czym tkwi sekret popularności płyt indukcyjnych?
Zacznijmy może od tego, jak tak właściwie działają płyty indukcyjne. Tak na dobrą sprawę z przyrządzeniem posiłków na płycie indukcyjnej poradziłby sobie każdy, nawet mały adept sztuki kulinarnej (oczywiście pod nadzorem osoby dorosłej).
Wystarczy bowiem za pomocą pokrętła, przycisku bądź panelu dotykowego uruchomić wybrane pole grzewcze, a następnie umieścić na nim specjalnie dedykowany do płyt indukcyjnych garnek/patelnie/rondelek o ferromagnetycznym dnie. Dzięki wytwarzanej przez urządzenie temperaturze ciepłota produktów znajdujących się w danym naczyniu raptownie wzrasta, a wszystko to przez bardzo szybkie nagrzewanie się bezogniowej płyty grzewczej, której moc możemy wybrać z przedziału 1-9. W efekcie już po kilku minutach możemy cieszyć się pysznym, własnoręcznie przygotowanym posiłkiem, którego obróbka w innym przypadku zajęłaby nam znacznie więcej czasu.
Niestety imponująca prędkość odchodzi na dalszy plan, gdy przychodzi nam się zmierzyć z ewentualnymi awariami - w przypadku płyt indukcyjnych możemy mówić o ich dwóch rodzajach: uszkodzeniach mechanicznych oraz technicznych
Uszkodzenia mechaniczne płyty indukcyjnej
Jednym z przykładów mechanicznego uszkodzenia płyty indukcyjnej jest powstawanie na jej powierzchni niemożliwych do usunięcia rys, otarć oraz wgłębień, które powstają na skutek wykorzystywania nieodpowiednich naczyń, a więc takich które nie są wykonane z tworzyw termomagnetycznych. Jakie więc są właściwe? Przede wszystkim te wykonane z stali, żeliwa, a w niektórych przypadkach również ze stali nierdzewnej.
Zakup specjalnie dedykowanych garnków, patelni, rondli etc.wbrew pozorem nie jest zabiegiem marketingowym mającym za zadanie zwiększyć przychody firm produkujących akcesoria kuchenne, a koniecznością, która zagwarantuje Ci nie tylko swobodne przepuszczanie fal elektromagnetycznych przez płytę indukcyjną, ale również ochroni delikatną powierzchnię płyty przed wszystkimi ewentualnymi, trwałymi uszkodzeniami.
Innym przykładem uszkodzenia mechanicznego jest stosowanie niewłaściwych środków pielęgnacyjnych. Wyobraź sobie, że przyrządzałeś w kuchni np. ulubioną potrawę z ryżem, a ten nieopatrznie wykipiał i zalał powierzchnię płyty. Twoim pierwszym (i zresztą bardzo słusznym) odruchem będzie z pewnością, jak najszybsze pozbycie się plamy, jednak czy aby na pewno robisz to za pomocą odpowiedniego środka?
Jeżeli chodzi o usuwanie zastygniętych plam z powierzchni płyty indukcyjnej tutaj wymagana jest wzmożona ostrożność. Najlepiej jest to robić za pomocą specjalnie przeznaczonego do czyszczenia płyt skrobaka, który charakteryzuje się odpowiednią twardością i jest wykonany z niezagrażającego stanowi urządzenia materiału. Pamiętaj, że niewłaściwe środki czyszczące mogą trwale uszkodzić powierzchnię płyty, a także osłabić odporność powłoki witroceramicznej
Jeśli chcesz by płyta indukcyjna służyła Ci przez długie lata, musisz odpowiednio podejść do kwestii jej pielęgnacji.
Techniczne uszkodzenia płyty indukcyjnej
Główną przyczyną poważnych usterek technicznych w 99% przypadków jest nieprawidłowe użytkowanie płyty indukcyjnej. Mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, gdy np. posiadacz nie stosuje się do instrukcji dot. prawidłowego podłączania sprzętu. Choć zazwyczaj tą kwestią zajmują się raczej fachowcy, to należy mieć na względzie fakt, że nawet najlepszym zdarzają się pomyłki.
Innym popularnym rodzajem usterki, która niestety jest dość dotkliwa w skutkach jest uszkodzenie modułu płyty, które objawia się m.in. poprzez:
Niestety awarie modułu płyty i wymiana go na nowy bardzo często jest równoznaczna z poniesieniem dość wysokich kosztów, które zazwyczaj sięgają powyżej 50% sumy jaką przyszłoby nam zapłacić za całkiem nowy sprzęt.
Zakup nowego modułu płyty indukcyjnej to nawet 50 % wartości całkiem nowego produktu.
Awaria modułu? Problemy z płytą indukcyjną? Zwróć się po pomoc do ekspertów z Opal!
Twój sprzęt kuchenny odmówił posłuszeństwa? Szukasz działającego 24h/7 specjalisty, który dzięki wieloletniemu doświadczeniu dosłownie w ciągu kilku minut ustali przyczynę awarii? Odpowiedzią na te potrzeby jest świadcząca swoje usługi na terenie Warszawy oraz okolic firma elektryczna Opal, która z powodzeniem już od kilku lat działa na polskim rynku.
Założona przez Wojciecha Popławskiego firma wyróżnia się spośród konkurencji solidnością, jakością wykonywanych usług oraz korzystną ofertą cenową, która dopasowywana jest to poziomu złożoności danego zlecenia. Firma Opal swoją ofertę kieruje zarówno do osób prywatnych, jak i klientów biznesowych, firm oraz instytucji - po prostu są zawsze tam, gdzie akurat potrzebna jest nagła pomoc profesjonalistów mogących pochwalić się licznymi wyróżnieniami oraz świadczących o fachu uprawnieniami.
Do codziennej pracy Opal wykorzystuje wyłącznie sprzęt od najsłynniejszych i sprawdzonych producentów, dzięki czemu Klienci mogą mieć pewność, że wykonywane naprawy będą naprawdę skuteczne. Opal to po prostu najlepsze, fachowe usługi w najkorzystniejszej dla Klienta cenie!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Elektryk Warszawa | Elektryka Góra Kalwaria | Przyłącza, pomiary, instalacje elektryczne | Automatyk https://www.ekoelektroinstal.pl