
Dolny Śląsk to region bogaty nie tylko w wiele pięknych do odwiedzenia miejsc, ale również w wyjątkową kuchnię. Dowodem na to jest szlak „Smaki Dolnego Śląska”, który może zabrać nasze kubki smakowe w szczególną podróż.
„Smaki Dolnego Śląska” to szlak kulinarny, który można śmiało uznać za jedną z atrakcji turystycznych tego terenu. Obejmuje on zbiór rożnych punktów w regionie, z których turyści mogą wybierać oraz tworzyć własne programy wycieczek i oryginalnych przygód kucharskich. Nowymi członkami szlaku mogą zostać jedynie miejsca, które posiadają certyfikat jakości, przyznawany przez krajowe lub międzynarodowe organizacje certyfikujące. W skład miejsc zaznaczonych na tej trasie wchodzą nie tylko restauracje, ale również chociażby hotele, piekarnie oraz tłocznie. Szlak ten to nie tylko pomoc w planowaniu podróży kulinarnej po Dolnym Śląsku, ale także promocja umiejętności i dużego doświadczenia tutejszych szefów kuchni i reklama lokalnych przysmaków.
Restauracje, które tworzą ten szczególny szlak kulinarny, posiadają w swojej ofercie mnóstwo dań godnych uwagi. Należy do nich chociażby zupa piwna, która serwowana jest w Restauracji Książęcej, w Zamku Książ w Wałbrzychu. Przepis ten ma charakter dworski. Oparty jest on także na recepturach, pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Do ciekawych dań z tego regionu zaliczają się również wszelkie potrawy przyrządzane z pstrągiem- praliny z wędzonego pstrąga z majonezem ziołowym, pierogi z pstrągiem kłodzkimi sosem z sera Ślubowskiego lub pieczony pstrąg. Interesującą propozycją z Dolnego Śląska może być też dzik po dworsku, serwowany w Dworku Galosa. Na deser zaś, ciekawą i oryginalną opcją jest deser z rokitnika lub pita z serem.
Szlak kulinarny „Smaki Dolnego Śląska” to nie tylko restauracje pełne ciekawych dań, ale również miejsca, w których można zakupić oryginalne dolnośląskie wyroby. Szlak obejmuje regionalne spiżarnie, takie jak Spiżarnia Miodowa. W jego skład wchodzi również Gospodarstwo Rolne M. Sznajder, które oferuje chociażby buraki, kiszoną kapustę. Koneserzy alkoholu także znajdą tu coś dla siebie- szlak proponuje turystom regionalne wino czy likier. Nie brakuje tu też lokalnych piekarni, serów oraz soków.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie