Reklama

Od czego tak naprawdę zależy jakość Pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, znane na całym świecie. Restauracji, które ją serwują nie brakuje również i w Polsce. Czy jednak na pewno mamy świadomość, od czego zależna jest jakość pizzy i jej smak?

Ważniejsze ciasto czy kompozycja składników?

Wielu miłośników kuchni włoskiej poszukuje pizzy, o której mogliby powiedzieć, że to jest ta pizza z najlepszą jakością. Niektórzy twierdzą, że na rangę tego dania wpływa ciasto, które powinno być odpowiednio chrupkie oraz dość cienkie. Inni uważają zaś, że idealnym sposobem na ocenienie jakości pizzy są kompozycje poszczególnych składników na niej lub aromatyczny sos pomidorowy. Jednak tym, co naprawdę wpływa najbardziej na rangę tego dania jest ogólna jakość wszystkich składników do niego dodawanych- zarówno do ciasta, jak i na ciasto. Wszystkie te składniki powinny być oczywiście świeże oraz odpowiednio dobrane. Dla przykładu, do ciasta na pizzę najlepiej sprawdzi się mąka typu 00, a do sosu powinno się użyć świeżych pomidorów oraz bazylii.

Ser a pizza

Pizza kojarzy nam się z ciepłym i ciągnącym się serem na niej. Dlatego właśnie niezwykle istotna jest jakość tego składnika oraz rodzaj sera, który dodajemy. Każdy ser ma swój wyjątkowy zapach, konsystencję i smak. Włosi w swojej kuchni najczęściej używają mozzarellę di Bufala lub mozzarellę fior di latte. W Polsce popularna jest tradycyjna mozzarella oraz coraz częściej można spotkać wersje z parmezanem. Niektórzy także preferują na pizzy gorgonzolę lub nawet oscypka czy ser pleśniowy. Aby odpowiednio dobrać ten składnik należy sprawdzić jak będzie on się komponował z resztą. W klasycznej pizzy, takiej jak ta z serca Italii, najlepiej sprawdzi się każdy rodzaj mozzarelli. Klasyczna gouda będzie odpowiednia dla każdego rodzaju pizzy, niezależnie od innych składników. Sery wyraźniejsze zaś, takie jak gorgonozola idealnie wpasują się w zestawie z różnymi warzywami.

Dobre i lokalne

Wybraliśmy dla Was jedną z warszawskich pizzerii, która zawsze dba o jakość składników i smak w swoich potrawach. Jest nią San Giovanni, a znaleźć ją można w niemal każdej dzielnicy Warszawy. Ich pizza CAPRICIOSA ma w sobie świeży ser oraz szynkę prosciutto cotto, która jest gotowana i tworzona z mięsa wieprzowego. Szynka ta ma bardzo aromatyczny i delikatny smak oraz jest jedną z najpopularniejszych szynek delikatesowych we Włoszech.

Oprócz tego znajdziemy w tej pizzy także pieczarki. Ponadto, serwowana w San Giovanni TOSCA zawiera oprócz sera i aromatycznego pomidora- ser camembert. Ser ten pochodzi z mleka krowiego, jest niezwykle miękki, kremowy i nadaje pizzy bogatego aromatu.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iPragaPoludnie.pl




Reklama
Wróć do