Reklama

Wyjątkowy smak, za który kawosze byliby w stanie zrobić wiele. Co wyróżnia kawę speciality?

Picie kawy tak mocno weszło niektórym w krew, że bez tego napoju nie są w stanie funkcjonować w normalny sposób. Jednak kawa kawie nierówna – i wcale nie trzeba być wybitnym znawcą, aby podczas degustacji wyczuć ogromną różnicę pomiędzy produktem masowym a wyrobem, który i Q graderów uzyskał najwyższe noty. Wszystko zaczyna się od ziaren. Renomowani sprzedawcy zaopatrują się tylko w starannie wyselekcjonowanych plantacjach z całego świata.

Tylko z ziaren najwyższej jakości może powstać kawa o specjalnym aromacie

Jakość gleby, warunki pogodowe, sposób uprawy i zbiorów, wreszcie metoda przechowywania oraz transportu. To tylko niewielka część czynników, które decydują o tym, jaką jakość finalnie zaprezentuje konkretna partia kawy. Warto podkreślić, że na zaszczytne miano „speciality” zasługuje zaledwie 1% wszystkich zbieranych ziaren. Jakie wymogi muszą zatem spełnić, by znaleźć się w tym ekskluzywnym gronie wyjątkowo pożądanych produktów? Jak mówią przedstawiciele BeMyBean  – profesjonalnej palarni oraz sklepu z tą luksusową kawą – w pierwszej kolejności sprawdza się już surowe ziarna, tuż po zbiorach. Jeśli w porcji ważącej 350 gram znajdą się jakiekolwiek ciała obce, a liczba widocznych, choć drobnych niedoskonałości nasion kawowca przekroczy 5, to o najwyższych ocenach można już niestety zapomnieć. Nie znaczy to oczywiście że całe zbiory z plantacji nie nadają się do niczego, ale do segmentu speciality tym razem nie uda się dostać. Minimalny próg wynosi 80 punktów w 100-stopniowej skali.

Kawę speciality najlepiej kupować bezpośrednio w profesjonalnej palarni

Surowiec najwyższej możliwej klasy to jedno. Trzeba go jeszcze umiejętnie przetworzyć, aby z przebranych ziaren wydobyć pełnię mocy, smaku i aromatu. W tym momencie zaczyna się ogromna rola, jaką odgrywa sumienna praca roasterów. Profesjonalni palacze kawy przechodzą długotrwałe, specjalistyczne szkolenia, aby zdobyć niezbędne umiejętności. Zgodnie ze słowami pracowników BeMyBean: każdy stopień Celsjusza, każda sekunda wypalania w odpowiednio skonstruowanym piecu wydatnie wpływa na to, jak będzie smakować kawa przyrządzona z ziaren speciality. Nie należy również zapominać o baristach, używających różnorodnych metod przyrządzania przepysznej kawy. Jedne gatunki są wprost stworzone do espresso, inne pełnię swoich możliwości pokazują w wariantach alternatywnych. A przecież są jeszcze odmiany kawy speciality stworzone dzięki rozmaitym eksperymentom!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iPragaPoludnie.pl




Reklama
Wróć do