
Picie kawy tak mocno weszło niektórym w krew, że bez tego napoju nie są w stanie funkcjonować w normalny sposób. Jednak kawa kawie nierówna – i wcale nie trzeba być wybitnym znawcą, aby podczas degustacji wyczuć ogromną różnicę pomiędzy produktem masowym a wyrobem, który i Q graderów uzyskał najwyższe noty. Wszystko zaczyna się od ziaren. Renomowani sprzedawcy zaopatrują się tylko w starannie wyselekcjonowanych plantacjach z całego świata.
Jakość gleby, warunki pogodowe, sposób uprawy i zbiorów, wreszcie metoda przechowywania oraz transportu. To tylko niewielka część czynników, które decydują o tym, jaką jakość finalnie zaprezentuje konkretna partia kawy. Warto podkreślić, że na zaszczytne miano „speciality” zasługuje zaledwie 1% wszystkich zbieranych ziaren. Jakie wymogi muszą zatem spełnić, by znaleźć się w tym ekskluzywnym gronie wyjątkowo pożądanych produktów? Jak mówią przedstawiciele BeMyBean – profesjonalnej palarni oraz sklepu z tą luksusową kawą – w pierwszej kolejności sprawdza się już surowe ziarna, tuż po zbiorach. Jeśli w porcji ważącej 350 gram znajdą się jakiekolwiek ciała obce, a liczba widocznych, choć drobnych niedoskonałości nasion kawowca przekroczy 5, to o najwyższych ocenach można już niestety zapomnieć. Nie znaczy to oczywiście że całe zbiory z plantacji nie nadają się do niczego, ale do segmentu speciality tym razem nie uda się dostać. Minimalny próg wynosi 80 punktów w 100-stopniowej skali.
Surowiec najwyższej możliwej klasy to jedno. Trzeba go jeszcze umiejętnie przetworzyć, aby z przebranych ziaren wydobyć pełnię mocy, smaku i aromatu. W tym momencie zaczyna się ogromna rola, jaką odgrywa sumienna praca roasterów. Profesjonalni palacze kawy przechodzą długotrwałe, specjalistyczne szkolenia, aby zdobyć niezbędne umiejętności. Zgodnie ze słowami pracowników BeMyBean: każdy stopień Celsjusza, każda sekunda wypalania w odpowiednio skonstruowanym piecu wydatnie wpływa na to, jak będzie smakować kawa przyrządzona z ziaren speciality. Nie należy również zapominać o baristach, używających różnorodnych metod przyrządzania przepysznej kawy. Jedne gatunki są wprost stworzone do espresso, inne pełnię swoich możliwości pokazują w wariantach alternatywnych. A przecież są jeszcze odmiany kawy speciality stworzone dzięki rozmaitym eksperymentom!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie