Reklama

Znaczenie czasu w gastronomii. Jak skrócić klientom czas oczekiwania na zamówienie?

Pewne rzeczy pozostają niezmienne. Jeżeli przepis wymaga, aby gotowanie, pieczenie czy smażenie trwało określoną ilość minut, po prostu trzeba ściśle trzymać się wcześniej przyjętych założeń. W przeciwnym wypadku trzeba liczyć się z tym, że zamiast popisowego dania szefa kuchni wyjdzie mało apetyczna, ciężkostrawna papka. Czy to oznacza, że cierpliwość co głodniejszych gości zawsze musi być wystawiana na tak ogromną próbę?

Nie tylko w fast foodach klienci chcą dostać jedzenie możliwie jak najszybciej

Dotyczy to zarówno gości zajmujących miejsce przy stoliku, jak również osób kupujących jedzenie na wynos lub z dowozem pod wskazany adres. W czasie, kiedy również gastronomia funkcjonuje w trybie on-line, przewidywany czas dostawy jedzenia często decyduje o tym, w którym lokalu klient zdecyduje się złożyć zamówienie. Cały zespół na kuchni musi się odpowiednio sprężyć, by kierowca (lub rowerzysta) miał jeszcze dość czasu, by dojechać na miejsce. Jeśli nie uda się zmieścić w widełkach, odbiorca będzie mocno rozczarowany – prawdopodobieństwo, że ponownie skorzysta z oferty takiego „spóźnialskiego” lokalu, pikuje ostro w dół. A przecież w tym pośpiechu nie wolno zapominać, że dostarczone danie powinno być należycie świeże. Praktyka polegająca na podgrzewaniu przygotowanych zawczasu dań czy głębokim zamrażaniu wstępnie przygotowanych składników może i działa, ale nie na wszystkich robi pozytywne wrażenie. Klienci o wrażliwym podniebieniu szybko wyczują zmianę smaku na niekorzyść.

Specjalistyczne maszyny do obróbki mechanicznej znacznie skracają pierwszy etap przygotowania

W jaki sposób połączyć szybkie tempo realizacji z zachowaniem należytej jakości i standardów w kuchni? Eksperci z branży restauracyjnej nie widzą innego wyjścia, jak zrobienie należytego użytku z profesjonalnych urządzeń. Przedstawiciele firmy Resto Quality odwołują się do przykładu krojenia warzyw. Robiąc wszystko ręcznie, dobrze naostrzonym nożem, z czasem można dojść do imponującej wprawy. Jednak nawet najszybsze ręce nie będą równie szybkie i jednocześnie dokładne, co ostrza szatkownicy. Wymiana tarczy, pasującej do konkretnych gatunków, to dosłownie kwestia sekund. Co ważne, podczas cięcia na plastry, rozdrabniania, krojenia w paski lub kostkę, ścierania czy tarcia, warzywa nie ulegają żadnym dodatkowym uszkodzeniom. Dzięki temu zachowują znacznie więcej pierwotnych właściwości.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iPragaPoludnie.pl




Reklama
Wróć do